Din hund vil IKKE dominere dig

06/02-2015

Myte 5: ”Din hund må ikke spise før dig, gå først ud ad døren eller vinde over dig, når I leger.” Sådan lyder nogle af de myter, der kan være med til at give mange hunde en dårligere livskvalitet. Myterne kan være årsag til manglende lyst og glæde hos din hund. De kan også øge din hunds indre stresstilstand og forøge følelsen af vrede, opgivenhed og hjælpeløshed samt få hunden til at føle, at den ikke er ønsket og elsket.

Af Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise

Du har sikkert hørt mange af disse påstande, fået dem fortalt eller læst om dem på nettet:

  • Din hund må ikke spise før dig.
  • Din hund må ikke gå først ud eller ind ad døren.
  • Din hund må aldrig vinde over dig i leg.
  • Du må ikke hilse på din hund, når du kommer hjem.
  • Du skal ignorere din hund, hvis den tager kontakt til dig.
Det er mobning

Hvordan ville du have det, hvis du ikke måtte få noget at spise, før resten af familien var færdig med måltidet, eller hvis du altid var den, der skulle gå sidst ind eller ud ad døren?

Hvordan ville det føles, hvis resten af familien bevidst sørgede for, at du altid tabte i spil?

Ville du ikke blive ked af det, hvis de andre familiemedlemmer ikke hilste på dig, når de kom hjem, og i øvrigt ignorerede dig, hvis du forsøgte at få kontakt med en af dem?

Hvilke følelser går gennem din krop, når du forestiller dig de situationer? Frustration, ked af det-hed, følelsen af ikke at være ønsket eller elsket, usikkerhed, stress, opgivenhed og magtesløshed, følelsen af at være udstødt?

Hvis nogen opførte sig sådan i en skole eller på en arbejdsplads, ville vi kalde det for systematisk mobning.

Indlært hjælpeløshed

Det er ikke den enkelte myte i enkeltstående situationer, som giver skår i hundelykken, men den daglige og konstante brug af de forkerte principper, der mindsker hundens livskvalitet.

I mange tilfælde kan brugen af myterne have en ønsket effekt på hundens adfærd, men det betyder ikke, at den har det godt.

I stedet er den ramt af det, der i psykologiens verden er kendt som ’indlært hjælpeløshed’. Det vil sige en tilstand, hvor hunden har opgivet at påvirke sin egen situation og i stedet bliver indadvendt og passiv. Hunden ved, at meget af dens adfærd bliver straffet, og lever med en følelse af, at ”det nytter ikke noget, uanset hvad jeg gør”.

De fleste symptomer på indlært hjælpeløshed er de samme som på en depression, og der er teorier om, at det er præcis, hvad sådan en hund lider af.

Desværre ser mange hundens tilsyneladende ’føjelige adfærd’ som et tegn på, at myterne virker. De ser kun en lydig hund og opdager ikke, at den har en stærkt forringet livskvalitet.


Din hund må ikke spise før dig

Rigtig mange hvalpe og unghunde kan komme til at lide under den myte. Hvalpe og unghunde er som regel sultne oftere end voksne hunde, og de er især sultne i deres mest vågne timer, som næsten altid passer med, at vi selv skal til at spise aftensmad.

Det betyder, at de vil gøre alt for at tigge, hoppe op ad os, når vi spiser, eller selv prøve at se, om de kan få fat i noget på middagsbordet. De kan også finde på helt andre ting for at få vores opmærksomhed.

Det kan blive til et rent mareridt ved spisetiderne. Vi bliver frustrerede og irriterede, skælder ud og går ud fra, at der er tale om en magtdemonstration fra hundens side. Det skaber en negativ dominoeffekt og vil forgifte flere og flere situationer i vores hverdag. Det øger følelsen af frustration og giver skår i hundelykken.

Har du en hvalp eller unghund, så kan du nemt forebygge kaos ved middagsbordet. Giv din hund mad, inden du selv spiser. Det kan gøre underværker for madroen.

Hvis din hund alligevel fortsætter med tiggeriet ved middagsbordet, er årsagen højst sandsynligt, at adfærden nu er blevet til en vane.

Denne vane kan du ændre ved at indlære en ny vane. Giv den en fyldt Kong eller et lækkert ben, inden du sætter dig til bords. Sørg for, at indholdet er frosset, eller at det lækre ben er stort og tager tid for din hund. Så øger du automatisk madroen og eliminerer alle konflikter.

Ønsker du af praktiske årsager, at din hund spiser efter dig, er det ikke noget problem for din hund, så det kan sagtens indføres i hverdagen på længere sigt.

Din hund må ikke gå først ud eller ind ad døren

Om din hund går sidst ud eller ind, kan i bund og grund være ligegyldigt for din hund. Men den måde, vi håndhæver reglen på, er bestemt ikke ligegyldig. Hvis vores holdning og tilgang til reglen er negative, skaber det selvfølgelig unødvendig usikkerhed og frustration hos din hund.

Ønsker du af praktiske eller af sikkerhedsmæssige årsager, at din hund ikke farer ud med det samme, når du åbner døren, kan det ganske hurtigt trænes i en fælles sjov og positiv leg om selvkontrol.

Beløn hunden for at sætte sig og blive siddende. Snart vil den også mestre øvelsen, når døren åbnes, og vente med at gå ud, til du siger til. Det vil sige med snor og sele på, så der ikke sker ulykker.


Din hund må aldrig vinde over dig i leg

Den myte kan virkelig skabe vrede, frustration og følelsen af konstant nederlag. Vi kender fra os selv, hvilke frustrationer det kan skabe, hvis vi taber i spil eller på andre områder lider nederlag.
Når vi spiller med små børn, gør vi det modsatte. Vi lader barnet vinde, så det kan opleve glædesrusen og samtidig få forøget selvtillid, lyst, gåpåmod og selvsikkerhed.

Resultatet af konstante nederlag og af aldrig at vinde fremelsker et frustreret og usikkert individ, som vil mangle gåpåmod og udvise hjælpeløs og opgivende adfærd.

Du må ikke hilse på din hund, når du kommer hjem

Forskningen viser, at det skaber flere stresshormoner hos din hund, når du ikke hilser på den, når du kommer hjem.

Derfor er det også trist, at myten ofte bliver brugt til rådgivning af hundeejere med hunde, der har separationsangst – også kaldet alene hjemme-problemer.

Når du hilser på din hund med både kæl og tale, falder stresshormonerne markant, og lykkehormonet oxytocin strømmer ud i kroppen.

Så giv dig endelig god tid, når du hilser på din hund, som er glad for, at du kommer hjem. Det nedsætter nemlig også dit eget stressniveau.

Du skal ignorere din hund, hvis den tager kontakt til dig

Myten er en rigtig lykkedræber. At blive ignoreret kan fuldstændig tage pippet fra enhver og gør rigtig ondt i sjælen. Ikke nok med at vi faktisk skader vores hund psykisk ved at give den den kolde skulder, så har et nyt studie af psykologer fra University of Rochester påvist, at vi faktisk også skader vores egen fornemmelse af at være forbundet med andre.

Få en lykkelig hund

Forøg hundelykken, og skab situationer, der udløser lykkehormonet oxytocin:

  • Lad din hund vinde legetøjet fra dig.
  • Hils altid på din hund med kys og kæl.
  • Vis omsorg, og skab tryghed og tillid.
  • Lad din hund få lov til at lave spilopper og tage initiativer.
  • Tag det ikke personligt, hvis din hund viser en adfærd, du ikke ønsker. Træn i stedet hunden med positive træningsmetoder.

Livet skal ikke være en kamp. Det skal være en dans på roser – også for din hund.

Litteratur:

  • ’Indlært hjælpeløshed – det går stærkt’, Anders Hallgreen, Dyrefondet 5/2012
  • ’Hälsa på hunden minskar stressen’, Från forskningsfronten, perjensen.se, 2013
  • ’Hvis du skader andre, skader du dig selv lige så meget’, Videnskab.dk, 2013

 

Få aflivet flere myter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vælg bidrag

Vælg det beløb du ønsker at give i bidrag